Henrik Nilsson

Kurs för hantverkare i praktisk restaureringshistoria – Rom, Italien

Henrik såg behovet av kunskapshöjande korta kurser för duktiga hantverkare, så han sökte stipendium för att skapa en egen!

Henrik Nilsson driver eget företag och jobbar främst med restaurering av kulturbyggnader i tegel och sten. Hantverksyrket gled han in på lite av en slump i och med att hans bror jobbade som murare och behövde en hantlangare. Ganska snabbt märkte Henrik att han hade en fallenhet för yrket och att han trivdes med hantverket. Spolar vi fram tiden dryga 25 år, så har Henrik både hunnit erhålla ett Mästarbrev som bevis på sin yrkesskicklighet och odla en kärlek till gamla hus och restaureringsmetoder. Henrik beskriver det själv så fint:

När man jobbat några år och började att få känsla för olika material och metoder, fick man även upp ögonen för en del frågor som man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus.

– Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden på gamla hus?

– Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra? Jag försökte att få kunskap om äldre metoder och de material som användes. Snart insåg jag att för att närma sig husbyggnadsprinciperna fick man leta helheten under den perioden som husen byggdes.

– Hur levde folk och vad levde de av?

– Vilka material fanns att tillgå och vad hade man råd till?

Jag märkte en slags ärlighet och ödmjukhet i gamla hus, man hade rättat sig efter materialens förutsättningar och inte, som är vanligt i dessa tider, försökt rätta materialen efter våra förutsättningar.

Utifrån sina erfarenheter i yrket såg Henrik behovet av att skapa en kortare kurs som vänder sig just till hantverkare inom byggnadsrestaurering/-vård. Den gedigna praktiska kunskapen behöver ibland kompletteras med teori kring gamla tekniker och material för att få till det bästa tänkbara slutresultatet, berättar Henrik.

Utbildningen ska ske på plats i Rom, Italien, där kursdeltagarna får chansen att studera de gamla teknikerna i sitt ursprung. Italien har ett stort kulturhistoriskt byggnadsarv där man på ett intressant vis kan se och följa byggnadens utveckling genom en historia av restaurering och renovering. I de olika lagren kan man observera bra och mindre bra materialval och på nära håll studera teknikerna som använts.

Hör Henriks samtal med arkitekt Per-Anders Johansson i filmerna nedan.

Henrik kan du följa här: https://www.instagram.com/hnbyggnadsvard/